SKI IN POLONIA

12 km total partii3 km6 km2 km

Szklarska Poręba 2 cazari

15 km total partii3 km9 km3 km

Zakopane 3 cazari

Polonia este casa multor munţi majestuoşi şi a deosebiţilor Munti Stolowe. În partea de sud a țării se întinde munţii medii polonezi, munţii Beskidy, Carpaţii Păduroşi şi Sudeţii cu Munții Karkonosze. Singurii munţi înalţi din Polonia sunt Carpaţii cu Tatra Mare. Aici se află şi cel mai înalt vârf din Polonia, Rysy (2499 m). Tatra mare şi Munții Karkonosze sunt foarte adecvaţi pentru practica sporturilor de iarnă.

De ce merită rezervată o vacanţă la schi în Polonia?

Vă plac staţiunile montane mici şi intime? De ce nu încercaţi atunci o vacanţă de iarnă în Polonia? Domeniile schiabile din Polonia nu sunt atât de populate ca cere din Austria sau Franţa, Carpaţii polonezi şi Sudeţii oferă însă şi ei condiţii foarte bune pentru practica sporturilor de iarnă, iar ospitalitatea şi specialităţile culinare nu se lasă nici ele mai prejos. Dacă mergeţi la schi în unul din centrele mai mari Szklarska Poręba sau Karpacz vă puteţi bucura de o vacanţă de iarnă în peisaj idilic şi unic, în domenii schiabile de dimensiuni realizabile complet.

Unde se poate schia în Polonia?

Regiunile de schai renumite din Carpaţi şi Sudeţi au un luctru în comun: condiţii ideale pentru practica sporturilor de iarnă, pentru toate nivelele de cunoştinţe. Carpaţii se întind din Republica Cehă prin Polonia, în Slovacia, Ucraina, Serbia şi România. Partea poloneză este în sudul şi sud-estul acestei ţări. Krakau, Bielsko-Biała, Zakopane, Krynica-Zdrój, Krosno, Sanok şi Przemyśl sunt oraşe din apropiere. Domeniul schiabil Kasprowy Wierch oferă 16 km de pârtii şi altitudini de la 1014 m la 1987 m. Pentru schi şi snowboard vă stau la dispoziţie 2 km de pârtii albastre, 7 roşii şi 7 negri. Vederi impresionante incluse!

Un alt lanţ montan al Europei Centrale sunt Sudeţii, care se întind în trei ţări: Germania, Polonia şi Cehia. Cea mai mare parte este însă în sud-vestul Poloniei. cel mai înalt vârf al Sudeţiilor este Sněžka - numele în limba cehă - se află la graniţa dintre cele două ţări în Munţii Karkonosze şi măsoară 1602 m de altitudine. Oraşe din regiunea de schi şi din apropiere sunt Wrocław, Jelenia Gòra, Świeradów-Zdrój, Szklarska Poręba şi Karpacz. Datorită aşezării, Karpacz este unul din cele mai importante centre turistice din munţii Poloniei. Staţiunea este situată la o altitudine de 630 m, în apropiere cu graniţa cu Cehia. Domeniu schiabil Karpacz/Śnieżka oferă 6 km de pârtii şi 10 instalaţii pe cablu. Aici vă aşteaptă peisaje unice, trasee minunate de drumeţii şi pârtii foarte bune fie pentru schiori, fie pentru boarderi.

Szklarska Poręba este al doilea centru important de schi din munţii Karkonosze. Domeniul schiabil oferă 15 km de pârtii la altitudini între 707 m şi 1362 m. Szrenica este cel mai înalt punct al domeniului schiabil, aici practicanţii sporturilor de iarnă se pot da în condiţii ideale de.a lungul graniţe ceho-poloneze.

Ce se poate face în afară de schi în Polonia?

Schiul alpin şi de fond şi drumeţiile ocupă primele locuri din lista de activităţi în peisajul fermecător. Dacă căutaţi activităţi mai puţin dependente de zăpadă puteţi face în schimb excursii în oraşele mai mari de lângă Carpaţi şi Sudeţi.

Nu pierdeţi ocazia să vizitaţi capitala "regală" a Poloniei: Krakau. Al doilea oraş ca dimensiuni din Polonia oferă multe şi diverse atracţii culturale, cum ar fi Piaşa Medievală şi Castelul Wawel. Krakau este un oraş universitar colorat şi modern şi multe companii internaţionale îşi au sediul aici. La o plimbare cu trăsăsura puteţi descoperi mai multe din ce are de oferit!

Wrocław este unul din cele mai vechi oraşe di Polonia şi o autentică inspiraţie cu cu multe oferte culturale şi un centru istoric cu clădiri gotice. Capitala Europeană de Cultură din 2016 este al patrulea oraş ca dimensiuni din ţară. O vizită merită neapărat şi „Panorama de la Racławice“, edificiul Hala Stulecia precum şi domul.

Un pic mai departe de munţi este Varşovia. Capitala Poloniei are o mare însemnătate politică şi culturală. Oraşul îmbină plăcut zgârie-norii cu arhitectura istorică, centrul vechi reconstruit fiind Patrimoniu Cultural Mondial UNESCO. Simbolul oraşului este Palatul Culturii - cu 230 m cea mai înaltă clădire din Polonia.

Domenii schiabile

Schi în Polonia înseamnă domenii schiabile de calitate la preţuri reduse. Deschiderea acestei ţări pentru turism şi acest nivel de preţ relativ mic duc la o creştere constantă ajutată şi de reţeaua de autostrăzi extinsă şi îmbunătăţită. Pentru sporturi de iarnă Tatra Mare și Munții Karkonsze sunt destinaţii potrivite. În triunghiul alcătuit de cele trei ţări Polonia, Republica Cehă şi Germania se află cea mai faimoasă staţiune de schi poloneză, Sklarska Poreba, are un domeniu schiabil foarte atractiv şi este laolaltă cu Karpacz şi una din cele mai populare. Dintre cele două zone în care este împărţit, prima se află în localitate, cu pârtii mici şi uşoare. A doua parte a zonei de schi se află pe muntele Szrenica (1362 m) şi asigură condiţii foarte bune de zăpadă, care sunt de obicei găsite doar în regiunile alpine - la care se adaugă şi una din cele mai mari instalaţii de producere artificială a zăpezii din Europa. Şi domeniile schiabile din jurul faimosului oraş Zakopane vă oferă pârtii versatile, de menţionat în special domeniul schiabil Kasprowy. Schiorii cu ceva experienţă vor găsi în egală măsură cu începătorii coborâri potrivite pentru a se bucura din plin de sporturile de iarnă.

Ski fond

Ospitalitatea este un aspect esenţial în Polonia: Desigur un rol important îl joacă mâncarea bună şi consistentă. Sărbătorile religioase, cum ar fi Crăciunul și Paștele, zile de nume şi nunţile sunt celebrate din plin şi cu de toate. Preparatele şi mâncăruri din bucătăria poloneză au diferite influenţe, de la cea germană, rusă, ucraineană până la notele turceşti şi evreieşti. În principal gastronomia poloneză poate fi descrisă ca fiind foarte consistentă şi săţioasă. În ea se regăsesc produsele agricole locale cum ar fi varza, sfecla, castraveți, ouă, varză, cartofi şi ciuperci. Dar mai presus de toate carne - adesea transformată în cârnați. Până acum câţiva ani consumul de carne pe cap de locuitor din Polonia a fost la cel mai înalt, așa că nu este surprinzător faptul că o masă poloneză nu este completă fără o mulțime de carne și, uneori, un pahar de vodcă.